Ruisleipä – Suomen uusi kansallisruoka

Suomi 100 vuotta – 100 suomalaista uutuutta” –sarjassa on vuorossa, ei niinkään uutuus vaan, erittäin monisukupolvinen ja rakas tuote eli ruisleipä. Suomalaisethan äänestivät Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi ruisleivän maamme uudeksi kansallisruuaksi. Kansallisruokaäänestyksen järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Kansallisruoka-äänestyksessä äänensä antoi lähes 50 000 suomalaista, ja äänestyksessä ruisleipä päihitti kansallemme rakkaista herkuista muun muassa karjanpiirakat ja karjalanpaistin.

Miksi ruisleipä maistuu meille niin hyvin?

Ruisleipä on Suomen kansallisruoka.
(Kuva: Jarkko Laine/Flickr)

Ruisleipä ansaitsee paikkansa Suomen kansallisruokana, mutta mikä tuosta entisestä rikkakasvista jalostetusta herkusta sitten tekee niin suositun? Kun asiaa tarkastelee läpi Suomen kattavalla perspektiivillä, on ruisleipä omiaan luomaan mielikuvan puhtaasta, kotimaisesta ja terveellisestä tuotteesta. Ruisleivän nauttimista voidaan pitää vahvana osana suomalaista kulttuuria, onhan sillä kasvatettu lukuisia sukupolvia säätyluokasta riippumatta.

Ruisleipä koskettaa meistä jokaista siis tavalla tai toisella, vaikka leivän muoto vaihteleekin eri puolilla Suomea. Itäisemmässä osassa Suomea ruisleipä on usein kookas, pyöreä ja paksu. Aikoinaan tällainen ruisleipä saattoi olla jopa nelikiloinen möhkäle (huom. nykyään paino on keskimäärin 500g). Länsisuomalainen ruisleipä sen sijaan on perinteisesti ohut ja leivän keskellä on ripustusreikä. Tällaista leipää leivottiin aikoinaan vain muutaman kerran vuodessa suuria määriä ja säilytettiin tuvan laessa eli katonrajassa olevissa vartaissa. Siinä missä Savossa ja Karjalassa pulleita leipiä leivottiin viikoittain ja leipä syötiin tuoreena, söivät länsisuomalaiset talven yli kuivatettua leipää kostuttamalla. Kolmanneksi ruisleivän muodoksi on leipomoiden myötä tullut myös kulmikas vuokaleipä.

Ruisleivän eri muotoja.
Kuva: Hellahulla /Wikipedia

Vaikka ruisleivän muoto ja maku vaihtelevat paikkakunnasta ja leipomosta riippuen, on selvää, että ruisleipä maistuu suomalaisille. Suomalaiset syövät maailman eniten ruisleipää, jopa 18,6 kiloa asukasta kohti! Ruisleivästä on ilmestynyt markkinoille lukuisia uusia ja innovatiivisiakin variaatioita perinteisistä ruisleivistä aina maustettuihin ruissipseihin, mikä osaltaan selittää ruistuotteiden kasvavaa menekkiä.

Ruisleivän ystävät suosivat usein itselle tutuksi tulleen leipomon tuotteita, kenties maun tai opitun perinteen vuoksi. Tämä tekee ruisleivästä erittäin hyvän brändituotteen leipomoille. Uutuusmedia esittelee kaksi leipomoa, joilla molemmilla on vahva suosio ruisleipämarkkinoilla ja laaja valikoima ruistuotteita. Leipomot tarjoavat helmikuun 2017 aikana ruisleipään liittyvän edun omasta leipomomyymälästään käsin. Kampanjaedut voit poimia kätevästi Hiddme-sovelluksesta

 

Vaasan Oy – monipuolisen ja rikkaan leipäkulttuurin puolustaja  

Vaasan ruisleipää.
Kuva: Vaasan

Vaasan Oy on leiponut suomalaisille jo vuodesta 1849 lähtien, ollen näin Suomen toiseksi vanhin leipomo. Vaasan Oy:n leipomot haluavat pitää yllä monipuolista, rikasta ja paikallista leipäkulttuuria. Vaasan Oy leipookin tuotteitaan kahdeksassa leipomossa läpi Suomen. Leipomot sijaitsevat Oulussa, Seinäjoella, Kuopiossa, Tampereella, Sastamalassa, Kouvolassa, Kotkassa ja Vantaalla. Vaasan leipomon tuotteista tutuin on luultavimmin Vaasan Ruispalat, jota on taatusti ollut tarjolla kaikissa suomalaisissa ruokapöydissä. Tämä monikäyttöinen leipä sopii perusleivän lisäksi loistavasti myös uunivoileipiin ja ruishampurilaisiin. Ruispaloista löytyy lukuisia variaatioita, joten tutussa brändissä pysyväkään tuskin kyllästyy valikoimaan. Muita Vaasan leipomon tuttuja ruistuotteita ovat muun muassa Koulunäkki, RuisNachot, Hapankorput ja TaikaRuis-leivät. Vaasan leipävalikoimaan voit tutustua täältä

100-vuotisen Suomen kansallisruuan ja ruisleivän pitkän historian kunniaksi Vaasan Oy tarjoaa helmikuun 2017 aikana Vaasan leipomomyymälästä Päivän ruisleivän veloituksetta 5€ ostosten yhteydessä. Etukuponki on poimittavissa Hiddme-sovelluksessa, joka näyttää käyttäjälle myös lähimmän Vaasan leipomomyymälän.

 Leivon Leipomo –  kaikki alkoi Leivon perheen pienestä kotileipomosta

Leivon Leipomon ruisleipää.
(Kuva: Leivon Leipomo)

Leivon Leipomo Oy on leipuripariskunta August ja Fanny Leivon vuonna 1913 perustama leipomoalan yritys. Leipomo on säilynyt yhden perheen omistuksessa näihin päiviin asti ja Leivon Leipomossa leipomisen tietotaito on aina siirretty sukupolvelta toiselle. Vaikka perinteen ovat Leivon Leipomossa merkittävässä asemassa, mainitsee Leivon Leipomo erityisiksi vahvuuksikseen tuotteittensa tuoreuden ja kotoisuuden. Arinarievä on luultavimmin Leivon Leipomon suosituin tuote, mutta leipomolta löytyy myös erittäin kattava valikoima ruistuotteita kuten esimerkiksi herkullinen ruissiemenkuivaleipä Jyväjemmari sekä 100 % rukiista tehty Augustin Ruisleipä.

Helmikuun 2017 ajan Leivon leipomo palkkinoi  pirkanmaalaisia leivän ystäviä tarjoamalla Kahvila Leivonpesän asiakkaille ilmaisen tuoreruisleivän. Etukuponki on poimittavissa helmikuun ajan Hiddme-sovelluksessa. Leivon Leipomon tuotteisiin ja yrityksen historiikkiin voit tutustua tarkemmin Leivon leipomon verkkosivuilta.

 – Artikkeli ja/tai siihen liittyvä tuotejakelu on toteutettu yhteistyössä artikkelissa mainittujen brändien kanssa –

Lataa Hiddme-sovellus alta:

Post Author: Uutuusmedian toimitus