Sisältyykö Oreo -keksin pintakuvioon salaliittoteoria?

Oreo Cookie
Kuva: Maria Keys / Flickr 

Oreo on rantautunut Suomeen ja sen huomaa vähän joka paikassa. Oreota löytyy keksinä, patukkana, suklaalevynä, jäätelönä ja vähän joka muodossa. Mutta mikä on Oreo? Onko se vain halpa kopio meille suomalaisille tutusta Domino-keksistä? Ei ole asia lainkaan näin, sillä Oreo-keksi on kehitetty 41 vuotta aiemmin kuin Domino-keksi. Oreo-keksin juuret juontavat itseasiassa New Yorkiin ja vuoteen 1912, jolloin  se kehitettiin alkujaan puhtaasti kilpailevaksi tuotteeksi samankaltaiselle Hydrox-keksille, joka oli kehitetty muutamaa vuotta aiemmin.

Kun Oreo-keksi lanseerattiin huhtikuun 2. päivä vuonna 1912, se kuului yhtenä osana niin sanottuun uuteen ja huippuluokan keksi-kolmikkoon, jota kutsuttiin Trioksi. Trioon kuului Oreon lisäksi Hanhiäidin -keksit (Mother Goose Biscuit) sekä  Veronese-keksit (Veronese Biscuit.). Kolmikosta Oreo oli kuitenkin ainoa, joka otti tuulta alleen myynnillisesti. Ja sitä se todella ottikin.

Mitä se Oreo sitten tarkoittaa?

Oreon nimen alkuperästä ei ole täysin tarkkaa tietoa. Toiset väittävät, että Oreo-sana tulisi keksin kylkeen ranskankielen sanasta Or, joka tarkoittaa kultaa. Tätä väittämää tukee se, että Oreon alkuperäinen pakkaus oli kullanvärinen. Joidenkin lähteiden mukaan Oreo tulee kreikankielisestä sanassa Oros, joka tarkoittaa vuorta. Mutta  moni on myös sitä mieltä, että Oreo on vain helppo ja mukava sana, joka sopii keksille.

Onko Oreo-keksin pintadesignissa salaisia merkityksi?

Oreo-keksin pinnanmuoto Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Oreo
Oreo-keksin pinnanmuoto
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Oreo

Oreo-keksin pinnan muoto on muuttunut vuosien saatossa muutamaan otteeseen. Alkujaan keksin pintaa koristi hieman yksinkertaisempi desing, jossa Oreo-sana oli kehystetty seppeleillä. Viimeisin muutos keksin pintakuviointiin tapahtui vuonna 1954 ja sen suunnitteli  muutamaa vuotta aiemmin herra nimeltä Willian Turner.

Sitä mitä keksin desing merkitsee, on jäänyt mysteeriksi ja (toki) ollut omiaan luomaan salaliittoteorioita sen salaisista merkityksistä. Oreo-keksi-salaliiittoteoreetikkojen mielestä keksistä on nähtävissä Temppeliritarien ja/tai vapaamuurarien symboliikkaa. Oli miten oli, niin luultavimmin keksin pinnasta ei kuitenkaan löydy karttaa Graalin maljan luokse.  

 

 Oreo keksinä vain suklaapatukkana?

Oreota löytyy tosiaan keksinä vähän joka paikasta ja siitä on tehty erilaisia keksivariatioita vähän jokaisen makuun. Oreon omilla verkkosivuilla kerrotaan Oreo-tuotteita olevan 59 kappaletta, mutta todellisuudessa Oreo-brändi on luultavimmin levinnyt erilaisiin tuotekavalkaadeihin paljon enemmissä määrin.  Esimerkiksi Maraboulta on valittavana Maraboun suklaapatukka Oreo-täytteellä sekä aivan mielettömän koukuttava uutuus Marabou Oreo suklaalevy, joka ainakin Uutuusmedian toimituksen pöydältä syötiin tyhjiin suhteellisen nopeasti.

Maraboun Oreo-suklaalevy Uutuusmedia toimituksen pöydällä
Maraboun Oreo-suklaalevy Uutuusmedia toimituksen pöydällä

 

Lähteet:

http://www.oreo.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Oreo

http://www.todayifoundout.com/index.php/2015/01/mysteries-oreo/


Uutuusmedia.fi sivusto on Suomen monipuolisin tuotelanseerausmedia, jonka perustehtävänä on tarjota brändeille kohinaton väylä kertoa uutuustuotteistaan suoraan kuluttajille.

Post Author: Uutuusmedian toimitus